Lyukkamerák (+ csináld meg a sajátod papírból)

2013.05.28. 21:10

A lyukkamera (pinhole camera) a fotózás legrégebbi, legprimitívebb módja, sok esetben az optika, és a zárszerkezet is teljesen hiányzik. Nevezhetjük egy ős-dagerrotípia készítő eszköznek, és tulajdonképp a camera obscura közvetlen utódja. Szinte akármiből lehet készíteni egyet, akár még papírból vagy fából is.

Szlovén szomszédságban kezdett el egy testvérpár ONDU néven lyukkamerákat készíteni a legjobb minőségű fákból, egyszerű szerkezettel, csavarok helyett mágnesekkel, és letisztult formavilággal. Többféle kamerát is piacra dobtak, van zsebkamera, panoráma kamera, 6x6, 6X12 multiformat, és 4" x 5" is.

ONDU Pinhole Cameras from ONDU on Vimeo.

(A hajtás után: hogy készítsd el a saját lyukkamerád papírból, plusz szuper fotók.)

Ha van hozzá némi affinitásunk, mi is tudunk otthon saját kamerát csinálni, igazándiból bármiből, de segítségünkre lehet az ötletelésben a pinhole.cz cseh oldal, ami megmutatja, hogy néz ki konzervdobozból, fém cukorkásdobozból, sütisdobozból és fadobozból. Ugyanitt letölthetjük az általuk készített papír sablont, amit csak ki kell vágnunk, összeragasztanunk, filmet bele, és máris egy fél délután alatt lehet belőlünk lyukkamera fotós. 

A papír kamera tervrajzát itt lehet letölteni PDF-ben, mi még egyelőre nem készítettük el, de tervezzük. Nektek segítségnek itt egy videó, hogy körülbelül mire is lehet számítani.

Paper, Scissors, Shoot from ThinkBlot Media on Vimeo.

Ha viszont nem akarnánk vesződni a film előhívással, és DSLR gépünk van, akkor sem lehetetlen dolog a lyukkamera készítés, mint azt leírták, egy vázsapka feláldozásával pofonegyszerűen tudunk csinálni egyet. 

kell hozzá némi cellux, alufólia, egy minél vékonyabb tű, és egy vázsapka.

Miután a vázsapkának bejelöltük a közepét, fúrunk rá egy 5mm-es lyukat.

Majd egy akkora darab alufóliát, hogy bőven befedje a lyukat körberagasztunk, és a vázsapka belsejébe ragasztunk, majd a közepére egy akkora lyukat szúrunk, hogy a tű még ne menjen át rajta, csak épphogy a hegye.

Az elkészült eszközzel már csak ki kell kísérletezni a záridőt, és a képkivágással nehézkes komponálni, mert a kereső teljesen fekete a kevés bejutó fénytől, kivéve ha a gépen van előkép. 

Ezen a képen nagyszerűen látszik a különbség, nagy kép 18-55IS optikával, 1/30, F4 és 28mm állásnál készült, míg a belső kép a lyukkamera képe.

Ha már beszereztünk egy lyukkamerát, vagy készítettünk egyet, futás ki a szabadba, és lövöldözhetjük az ezekhez hasonló jobbnál jobb fotókat:


Ha esetleg valaki csinál, vagy csinált lyukkamerát, vagy fotót lyukkamerával, küldjétek el facebookon, és kitesszük.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó fényképezőgép kamera pinhole lyukkamera camera obscura ONDU

A bejegyzés trackback címe:

https://citizen.blog.hu/api/trackback/id/tr675330955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása